8 bra tips för bättre sömn...


1 Vårda ditt sovrum.
Skön säng, tyst, mörkt och svalt i sovrummet. Använd öronproppar eller sovmask om det behövs. Använd sängen bara till sömn (eller sex). Inte äta, arbeta eller se på teve där.

2 Varva ner i tid. Börja göra lugna, sköna saker minst en timme innan du går och lägger dig. Läs eller se på teve till exempel. Känn efter vad som funkar för dig. Du kanske blir uppvarvad av en viss sorts dataspel, men avslappnad av en annan sort. Ta ett varmt bad, lyssna på sövande musik, lös ett korsord - det finns många sätt.

3 Avslappning. Det finns flera metoder att aktivt slappna av, bland annat yoga, mindfulness och andra meditationstekniker. CD-skivor med instruktioner finns att köpa bland annat på apoteket.

4 Ät lagom.  Det kan vara svårt att somna både för mätt och för hungrig. Lättsmält kolhydratrik mat somnar man lättare av. Till exempel klassikern varm mjölk med honung. Banan är också bra.

5 Motionera. Bra kondition gör att man sover bättre. Fysiskt aktiva människor har sällan sömnproblem. Men hård träning sent på kvällen kan göra det svårt att somna. Bättre att träna lågintensivt på dagen.

6 Rätt ljus vid rätt tid. Se till att få dagsljus, helst på morgonen och tidigt på dagen. Det är bra för dygnsrytmen. För kvällsmänniskor är det sär-skilt viktigt med ljus på morgonen, för morgonmänniskor kan det vara viktigare med ljus mitt på dagen. Ljuset är bäst utomhus. Vanlig innebelysning räcker inte. Särskilda dagsljuslampor är ett alternativ för den som inte kan gå ut.

7 Ha regelbundna sovtider, så gott det går.

8 Om du vaknar på natten:
Ligg inte kvar för länge om du inte kan somna om. Bättre att gå in i ett annat rum och göra något tråkigt och monotont tills du blir sömnig igen. Men tänd så lite lampor som möjligt, ljuset gör dig piggare.

Källa: http://www.ka.se/index.cfm?c=94496

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0